Diatonikus skálák, hangsorok

Témakör: | Hozzászólás: 15 darab

A diatonikus skála egy olyan hétfokú hangsor, amelyben a fokok egymás után következnek, és egy oktávot (hangközök) foglal magába úgy, hogy minden egyes fok megszólal rajta. Minden egyes skálában meg van határozza, hogy a fokok milyen térközökkel folytatódnak, azaz fél, illetve egy egész hangnyi a távolságuk.

A diatonikus skálákhoz tartoznak a Dúr skálák, a moll skálák közül a természetes és a dallamos (ezeket később tisztázzuk még), valamint a modális hangsorok. Ezek mindegyikére jellemző, hogy pontosan 5 egész és 2 fél hangnyi távolság van a fokok között, a 2 fél hang pedig a lehető legtávolabb van egymástól. Természetesen attól különböznek egymástól, hogy ezek hol találhatóak és milyen sorrendben következnek.

Magyarországon és úgy általában a könnyűzenében ezeket a skálákat használják a zenészek, ezért a további leckékben is ezekről esik majd szó. Különös figyelmet fordítunk majd a Moll és Dúr skálákra.

További skálák:

Példa diatonikus skálák használatára

 • C D E F G A H (C dúr)
 • G A H C D E FISZ (G dúr)
 • G A H C D E F (G mixolyd)
 • A H C D E F GISZ (Összhangzatos A moll)
 • dó re mi fá szó lá ti (szólmizációs hangsor)

15 hozzászólás

 1. 1
  jozsi írta:
  2010. január 13.

  Hello

  Lenne egy kérdésem. Vannak a pentaton skálák. És ez 5 hangból áll, ami kvint. Van mondjuk sext vagy kvart???


 2. 2
  Yoko írta:
  2010. január 14.

  A pentaton skalanak meg a kvintnek semmi koze egymashoz. A kvint az 5 hang tavolsag, barmelyik ket hang kozott. A pentaton skala meg egy olyan skala amineg csak 5 fele hangja van, de a hangok kozott egyenkent vegyes a tavolsag. Egy pentatos skalaban is elofordul kvint is meg szext (nem sext!!!) is meg minden. Nezd, ez egy pentaton skala:
  C, D, E, G, A, (C)
  Csak 5 hangja van. C-G kvint, C-A szext, D-G kvart.

  Ebbol a pentaton skalabol (mert sok fele van) az egyetlen dolog ami hianyzik a szeptaton skalahoz kepest az a triton (harom egesz hang tavolsagra levo ket hang) F-H. Na mindegy, most nem akarok egy lecket irni a hangkozokrol meg a skalakrol, ezt megmarad a Szerzo urnak. :)


 3. 3
  Szerkesztő írta:
  2010. január 14.

  Kedves Yoko!

  Figyelemmel kísérve az oldalt, látom, hogy többször is segítettél és válaszoltál a feltett kérdésekre. Ezt ezúton is köszönöm! A szerző úr írná tovább a leckéket, ha lenne rá ideje :) De az is nagy segítség, hogy némely hozzászólásra helyettem válaszoltál.

  Üdv.: Arnold


 4. 4
  Tudatlan írta:
  2010. január 25.

  G A H C D E F (G mixolyd) ez biztos hogy helyes???
  a mixolyd skála a szolmizóció szerint “mi” hangal kezdődő skála. és ha ez mixolyd akkor “A” helyett “Asz”-nak kéne lenni nem?


 5. 5
  Szerkesztő írta:
  2010. január 25.

  A mixolyd hangsor az 5. fokról indul, ebből következik, hogy nem kezdődhet mi hanggal. Egyébiránt megjegyezném, hogy nincs egyetlen olyan skála sem, amiben az egyetlen egy módosított hang az Asz lenne.


 6. 6
  Yoko írta:
  2010. január 25.

  Jaj. A mixolid nem kezdodik mi-rol. Illetve nem indul az 5. fokrol. A moll sem indul a 6. fokrol. A hangsorokat nem a dur hangsor “csinalja”. A palacsintasuto nem olyan mint egy bicikli kerekek meg kormany meg lanc nelkul egy lapos cuccal kiegeszitve hanem egy teljesen mas dolog. Igy semmilyen hangsor nem olyan mint a dur csak blabla. A mixolidnak is pont ugyanannyi joga van letezni mint a durnak. A mixolid egy olyan 7-foku hangsor amiben a hangkozok TTSTTST ahol T=egesz- S=fel- hang tavolsag. Mint pl C D E F G A Be C.
  Szolmizalas: minden olyan hangsort ami nagy terccel kezdodik do-rol szolmizalunk (dur, lid, mixolid). Ami pedig kis terccel kezdodik azt la-rol (moll, dor, frig). Tehat a mixolid az do-rol kezdodik. Innen mar latszik is hogy a szolmizalasa do re mi fa szo la TA do. Merthogy C-mixolid az 1 b elojegyzes, igy lesz a ti-bol TA.


 7. 7
  Szerkesztő írta:
  2010. január 25.

  Köszönöm a kiegészítést. Én megpróbáltam úgy válaszolni, hogy a kérdező is megértse. A zeneiskolam.hu pont arról szó, hogy könnyen lehessen megérteni a zeneelméletet.


 8. 8
  Tudatlan írta:
  2010. január 25.

  Jólvan. Nem kell leharapnmi a fejem :D


 9. 9
  Luca írta:
  2010. május 16.

  Szia!
  Az a baj hogy nem mentem el egész évben szolvézsra, és 2 hét múlva kedden lesz a vizsga..És én szinte semmit nem tuok! :S
  Lécii segíts!!
  Szolfézsban harmadikos vagyok. :))
  Előre is kÖszi


 10. 10
  Yoko írta:
  2010. május 17.

  Hat igen, az baj. :)


 11. 11
  mester :D írta:
  2010. november 3.

  Sziasztok !

  Ha van valakinek befújásos gyakorlata kürtre , darabjai hegedűre + zongorás darbjai hegedűre kürtre akkor lécci írjatok!


 12. 12
  Cs_ írta:
  2011. február 15.

  szijja!

  akusztikus skáláról van valami fent? mert nem találom:/


 13. 13
  István írta:
  2011. november 22.

  Sziasztok! nemrégiben vásároltam 1 B tenor szaxofont, és már kezdtem magamtól tanulgatni de örülnék neki ha valaki tudna segíteni, a Dúr és- a Mol skálákat elküldené nekem a következő e- mail címre :lysu81@citromail.hu segítségeteket előre is köszönöm.


 14. 14
  Oros Benjamin írta:
  2011. december 1.

  hello kellene a diatonikus skála kottája: igy mert csak eddig tudom….gitárra: e f g a h c d


 15. 15
  Kigu írta:
  2011. december 8.

  sziasztok! a biton triton tetraton hexaton hangsorokról mit kell tudni ha érettségizni szeretnék énekből?:)


Hozzászólás írása

You must be logged in to post a comment.