összefoglalás (zenei alapok)

Témakör: | Hozzászólás: 11 darab

Nézzük meg, mik azok a zeneelméleti alapok, amiket már tudunk.

 • Kotta és ritmika ismerete
 • Dallam, törzshangok, szolmizációs hangok
 • Violinkulcs és Basszuskulcs használata
 • Zongora, billentyűs hangszer ismerete
 • Módosító jelek: kereszt, bé, feloldójel

Mindezek szolfézs alapfogalmaknak tekinthetők, és ezek, valamint egy hangszer ismeretében már bármilyen dalt, zenét le tudunk játszani egy kottából, ami nem haladja meg a technikai szintünket. A technikai szintet pedig rengeteg gyakorlással lehet emelni. Ujjgyakorlatok, dúr skálák és moll skálák minden hangnemben (később) való megszokása, stb. A sort sokáig lehet folytatni, de a zenei alapok ismeretében egyelőre maradjunk az alapvető dolgoknál, amiket az eddig leírt leckékben lehet tanulmányozni és megismerni.

Bármilyen további kiegészítést, észrevételt az aktuális leckéknél, ritkább esetben pedig itt lehet közölni a hozzászólások keretében a lap alján.


11 hozzászólás

 1. 1
  VMester írta:
  2008. december 17.

  Továbbra is csak ünnepelni tudom az oldalt! Egyszerű, érthető, nagyszerű, hasznos!
  Tisztelettel: VM


 2. 2
  halász Renáta írta:
  2009. május 7.

  Kérem segítsen a kislányomnak. Most 10 éves 2 éve tanul szolfézst. Most elagadt a T5-nél sajnos nem megy neki nem érti a zene tanárja sem segít. Nem tudja hogy kell kiszámolni. Vagy ha tud egy olyan könyvet mondani amiben szerepelnek ezek nagyon meg köszönöm. Ő most Dobszay László A hangok világa című könyvből tanulnak, de sajnos nincs le írva semmi a T5-ről. Előre is köszönöm Maradok tisztelettel egy anyuka.


 3. 3
  Szerkesztő írta:
  2009. május 7.

  Kedves Renáta!

  A T5 egy hangköz, tiszta kvint-et jelent, próbáljon úgy keresgélni az Interneten. Sajnos a leckék írásában még nem volt időm eljutni a hangközök kitárgyalásáig, de később erre is sor kerül majd.

  Üdv.: Nagy Arnold, szerkesztő


 4. 4
  Póray Regina írta:
  2009. november 9.

  Kedves Nagy Arnold!

  Még csak beleolvastam, de már tetszik az oldal.
  Nem igazán értem ezeket az előjegyzéseket, de a kisebbik lányomnak valahogy segítenem kell, mert neki végre van lehetősége zenét tanulni.
  Igen nagyra értékelem a fáradozását!
  Köszönettel: P. Regina


 5. 5
  Emoke írta:
  2010. január 12.

  Tisztelt Szerkeszto UR!

  Nagyon nagy bajba vagyok,ovo-tanitokepzobe jarok foiskolara,es van egy olyan oram,hogy szolfezs,tehat kottat kell olvasni,vagyis kienekelni a hangokat a megfelelo hangmagasagban,es kell utemezni…de nekem sehogy sem megy:-(mindjart itt a vizsga es nem tudom…mit csinaljak?nem megy nekem mind a ket dolog,hogy kotat olvassak,es hogy utemezzek a kezemmel.nem beszelve arrol ha relativ szolmizalasrol van szo…mit csinaljak??

  Tisztelettel:egy ketsegbeeso lany:-(


 6. 6
  Kristóf írta:
  2010. július 25.

  Szlovákiai zenei alapiskolába járok és Magyarorszságra akarok menni zenei középiskolába továbbtanulni és ott kérik a szolfézst.Azt szeretném tudni,hogy ez mit foglal mgába.Szlovákiában zeneelméletet tanulunk,de szolfézst nem. A szolfézs=a zenelmélettel? :-)


 7. 7
  ákos írta:
  2011. január 18.

  ez a legjobb oldal a világon


 8. 8
  Egy érettségiző lány " írta:
  2011. április 27.

  Nagyon sokat segített/segít az érettségi felkészülésemben!!!!


 9. 9
  Pogátsa Irén írta:
  2011. szeptember 14.

  Kérem szíveskedjenek javasolni egy könyvet, melyből el tudom sajátítani magam a kottaolvasás alapjait odahaza.Köszönettel.


 10. 10
  Roli írta:
  2011. szeptember 26.

  Kedves Irén!

  Szerintem nem kell venned könyvet, vannak ilyen A4-es méretű lapok, amiről könnyen megtanulhatod a dolgokat. Pl.:az egyik a hangok elhelyezéséről szól, a másik a hang hosszúságáról, a harmadik meg a jelekről és kifejezésekről! Ezt szerintem egy nagyobb hangszeráruházban már lehet kapni.
  Jó tanulást!


 11. 11
  Vass Tibor írta:
  2011. december 27.

  Tisztelt Szerkesztő Úr!Én most szeretnék megtanulni billentyűs hangszeren játszani,viszont nemtudom hogy milyen hangszert érdemes vennem.Egy kezdő számára milyen az ideális hangszer,egyáltalán milyen feltételeknek kell megfelelnie egy hangszernek,mit kell hogy tudjon?


Hozzászólás írása

You must be logged in to post a comment.