Basszuskulcs, vagy F-kulcs (5. lecke)

Témakör: | Hozzászólás: 10 darab

A negyedik vonalról kezdjük el írni, és 2 pontot teszünk a 4. vonal fölé és alá, mégpedig a következőképpen:

 

 

 

 

Azért hívják F-kulcsnak, mert a (kis) F hang helyét jelöli a kottában, ami a negyedik vonalon van. Innen kezdjük írni, és a 2 pont is az F hangot jelöli. Az ábrán tehát az F hang látható. Az abc-s hangok sorrendjét ismerve, itt is ki tudjuk már számolni a többi hang helyét is.

 

 

 

 

 

 

 

Ez szintén a C dúr skála. Csak annyi a különbség a violinkulcsnál leírttal szemben, hogy ez 1 oktávval lejjebb van. Tehát itt a legutolsó C hang magassága megegyezik a violinkulcsnál leírt első C hang magasságával.


10 hozzászólás

 1. 1
  KÁroly írta:
  2008. december 28.

  Hogyan lehet megtanulni vagy gyakorolni a basszus kulcsot olvasni?


 2. 2
  Szerkesztő írta:
  2008. december 29.

  Minden fajta kulcsot úgy lehet megtanulni gyorsan olvasni, ha minél többet gyakorlunk. Ez lehet papíron is a “Feladatok F-kulcs gyakorlásához” oldalon hasonló feladatokkal. Pl. találomra beírunk hangjegyeket, majd utána alá a nevüket, és ez mehet oda-vissza is. Továbbá minél többet játszunk basszuskulcsban, annál gyorsabban fog menni annak olvasása. Azokat a dalokat, amiket violinkulcsban játszunk jobb kézzel, írjuk át basszuskulcsba (már az is fejleszti az olvasást), utána pedig játsszuk el bal kézzel azt. Itt is érvényes a mondás: “Gyakorlat teszi a mestert”.


 3. 3
  Ifj. Zajkás Ágoston írta:
  2009. április 13.

  Sziasztok!
  kérdezném – és tényleg csak attól, aki tudja -, hogy melyik kulcs létezett a legrégebben valamilyen kezdetleges formában? Én úgy tudom, úgy tanították nekem, hogy a basszuskulcs. Kárlek erősítsétek meg, vagy cáfoljátok meg az állításom!


 4. 4
  A.Tibor írta:
  2009. július 23.

  Szia!

  Remek az oldal. GRATULÁLOK!
  ***************************************************
  Én is (nagyon)kezdő billentyűs vagyok, s mint ilyen, kottaolvasáskor nagy problémát okoz, a G (violin) kulcs és az F (basszus) kulcs közötti összefüggés. Amennyire ki tudtam okoskodni talán a két kulcs között lévő pótvonal (C1) van a kétszer öt vonal között? (Ami itt le van írva, az nekem ezt jelenti.)
  Vagyis például a G (violin) kulcsban a harmadik alsó pótvonal az F (basszus) kulcsban a negyedik vonal?

  Ha nem így van, akkor két kezes kottánál hogy lehet megállapítani, hogy a basszust (bal kéz) melyik oktávon kell játszani?


 5. 5
  Szerkesztő írta:
  2009. július 23.

  Kedves Tibor!

  Nos az csak egy érdekesség, hogy ér(ne) össze a 2 kéz játéka. Mindkét kulcsban máshol vannak a hangok, és máshogy kell azt olvasni. A G-kulcs a G hangot jelöli a 2. vonalon. Ez pedig nem más, mint az 1 vonalas G hang. Az F-kulcs esetében a 4. vonalon lévő F hang. Ez pedig a kisoktávban van, tehát kis f hang lesz, ami 1 oktávval az egyvonalas alatt van. Az oktávok elnevezéséről itt olvashatsz: Törzshangok a zongorán (6. lecke)

  Üdv.: Arnold, szerkesztő


 6. 6
  denis írta:
  2009. október 19.

  A Basszuskulcsban nem tudom hogy melyik a két vonal van folul alul pedig egy ures kor.


 7. 7
  Szerkesztő írta:
  2009. október 19.

  Ezt most magyarul is..


 8. 8
  Leblancz Zsolt írta:
  2010. március 8.

  T.Szerkesztő!
  Mi a jelentése a kotta elejére rajzolt basszuskulcsnak?
  meghatározza a kottában az f-hang helyét,vagy meghatározza a kottában a c-hang helyét?
  Szíves válszát várva,tisztelettel:L.Zs.


 9. 9
  Vajta Kati írta:
  2010. április 5.

  Kántorképzőbe járok,az előkészítő osztályba,ami azt jelenti,soha nem zongoráztam,zeneelméletet nem tanultam és azokat,amit 2hetente tanulunk iszonyunak ,megtanulhatatlannak tünnek!Számomra nehéz,már a kis-és nagy szekund,kis terc,nagyterc,felemelt és leszállitott hangokon is túlvagyunk,de szégyen ide,szégyen oda nem nagyon értem,sőt egyáltalán nem tiszta!A dúr-és moll hármasokról nem is beszélve!58é. vagyok,birkózzam tovább,vagy adjam föl?!Várom szíves válaszát,őszinte válaszát,üdv.: V.K.


 10. 10
  Dávid írta:
  2010. augusztus 9.

  eltudnátok küldeni az öszes hagot lekotázvan F-kulcsban léccike nagyon kellene email cocacola3@citromail.hu elöre kösz

  Üdv:Dávid


Hozzászólás írása

You must be logged in to post a comment.