Törzshangok a zongorán (6. lecke)

Témakör: | Hozzászólás: 28 darab

Már volt szó róla a Dallam (3. lecke) tárgyalásánál, emlékeztetőül nézzük is meg, melyek a törzshangok:

C D E F G A H C

Ezt a sort C-dúr skálának is hívjuk. Nézzük meg, hogy egy hangszeren, nevezetesen egy zongorán (vagy billentyűs hangszeren) hol találhatóak ezek a hangok.

Megfigyelhető, hogy vannak fekete és fehér billentyűk is, alapjában véve a fehérek a törzshangok. Az is látható, hogy a fekete billentyűk 2-es és 3-as csoportokban ismétlődnek. Ha keresünk egy 2-es csoportot, megtalálunk egy C hangot, ami a csoport előtti fehér billentyű lesz. Ebből kiindulva már meg tudjuk határozni az összes törzshang helyét egy billentyűs hangszeren.

De vajon melyik C hang hol lesz, amit a kottában violinkulcs vagy basszuskulcs lejegyzésekor látunk?

A vonalas kotta (3. lecke) tárgyalásánál megismerhettük a vonalas rendszert, amiben a hangjegyek találhatóak. A képen látható első pótvonalon lévő C hang lesz az egyvonalas C (aminek a hivatalos jelölése C1). Innentől kezdődik az egyvonalas oktáv, valamint az egyvonalas C dúr skála. Általában egy billentyűs hangszeren az egyvonalas oktáv kb. mindig középtájt helyezkedik el. Tehát pl. egy 5 oktávos hangszer harmadik oktávja lesz az egyvonalas oktáv.

Nézzük meg, milyen elnevezésű oktávok vannak a mély hangoktól a magasak felé haladva:

 • szubkontra
 • kontra
 • nagy
 • kis
 • egyvonalas
 • kétvonalas
 • háromvonalas
 • négyvonalas
 • ötvonalas

Amelyik oktávban található az adott törzshang, a nevét is onnan kapja (pl egyvonalas G hang). Basszuskulcsban a 2. vonalközben található C hang a kis C (hivatalosan c), amely pontosan egy oktávval lejjebb található a violinkulcsban az első pótvonalra írandó egyvonalas C hangtól. Ezt összevetve elmondható, hogy az egyvonalas C hang basszuskulcsban a fenti első pótvonalon, violinkulcsban pedig az alsó első pótvonalon található.


28 hozzászólás

 1. 1
  marcsi írta:
  2009. július 8.

  Sziasztok! Ez az egész szolfézs nagyon bonyolult nekem. Vettem egy szintit abban a reményben hogy majd megtanulok rajta játszani, de a kotta olvasás nem az erosségem, nem igazán értem. Szerintetek meg lehet azért tanulni és használni is tudni fogom mikor leulok a szintim elé? remélem igen:)Egyébként citerázni azt tudok, de ott nem kellett kotát olvasni, hallás után tanultunk foként. Probálkoztam mar a gitárral is, de igen nehéz lefogni a hurokat és a kezem is kitekeredett kozbe, ugyhogy azt abahagytam. További szép napot mindenkinek:))


 2. 2
  Crank írta:
  2009. augusztus 18.

  Hali. Persze, hogy lehet kotta nélkül is játszani. Gyakorlással bármit le lehet játszani úgy,mintha kottából tanultad volna. Ha meg tudod jegyezni azt a több száz hangot, amiből egy dal áll, akkor nem kell kotta :)


 3. 3
  Szafó írta:
  2009. október 8.

  A kotta olvasás sokkal egyszerűbb, mint amilyennek hiszik! Gitárral nehezebb hagyományos kottából játszani, viszont zongoránál egy vonal egy billentyű (meg van pár módosító jel, de ezeket simán fel lehet fogni!), ráadásul logikus sorrendben!:))) Persze, hogy menni fog!! Csak csinálni kell…


 4. 4
  Yoko írta:
  2009. október 11.

  Azert az nem ugy van hogy ha meg tudod jegyezni a dalban szereplo parszaz hangot akkor nem kell kotta. A kottaban nemcsak hangok vannak (jobb esetben), hanem egy nagy csomo dinamikara, sebessegre, eloadasmodra es sokminden masra vonatkozo jelek, szavak stb. Ezt igy egyutt azert mar igen nehez megjegyezni.


 5. 5
  Réka írta:
  2009. október 31.

  Helló!Még kezdő vagyok és szeretném megtudni hogy mit jelent az hogy egész és fél hangtávolság??Sürgős így reménykedem hogy mihamarabb kapok választ!Előre is köszi!!


 6. 6
  Zsuzsi írta:
  2009. október 31.

  Ezek, mint ahogya a nevük is mutatja, két hang közötti távolságok. Tehát a pl. a c és d távolság egy egész hang, de az e és f közti fél hang. Ezt a zongorán a legkönyebb megjegyezni,mert ott minden billentyű távolsága fél hang.( a fekete billentyűket is beleértve ) Ezért nincs fekete billentyű az e- h között- mert a tavolságuk csak fél hang.


 7. 7
  pisti írta:
  2010. január 24.

  Sziasztok.Énis szeretek szintin játszani,csak az a baj,hogy bal kézzel nem tudok kiséretet játszani.jobbal bármi megy.Hogy kezdjek hozzá.Segitsetek légyszi.Előre is köszi.


 8. 8
  Crank írta:
  2010. február 6.

  Gyakorold a bal kezet, amíg készség szintjén nem megy.


 9. 9
  Zsuzsi írta:
  2010. február 14.

  Sziasztok!
  Nem biztos- sőt egészen biztos- hogy ez ide tartozik, de szeretném megkérdezni, hogy mit kell játszani akkor,ha a basszus részben egy violinkulcs van.


 10. 10
  Szerkesztő írta:
  2010. február 15.

  Kedves Zsuzsi!

  Valóban relevánsabb lett volna valamelyik “kulcsos” leckénél. Nos, ha violinkulcsot látsz, akkor a violinkkulcs szabályai érvényesek a kottaolvasásra függetlenül attól, hogy hol található, a jobb kéz, vagy a bal kéz dallamánál.


 11. 11
  suki ricsi írta:
  2010. február 17.

  sziasztok nem tudjátok el mondani a kotákat? mert nem értem egy kicsit nehéz! valami könyebet léci mindenkinek


 12. 12
  suki ricsi írta:
  2010. február 17.

  valami könyebet jo köszönöm


 13. 13
  zolee írta:
  2010. március 20.

  KŐNYŐRGŐM Segitsen valaki!

  Van egy szinttizátorom és nem tudok kotát olcasni LÉCI SEGISEN VALAKI HOGY KELL LEOLVASNI.
  ELŐRE IS KŐSZŐNŐM


 14. 14
  Szerkesztő írta:
  2010. március 31.

  Megpróbálom egy hasonlattal szemléltetni a kérdésedet.

  Jézusom, itt van előttem egy vakbélgyulladásos gyermek, mindjárt meghal. Könyörgöm, valaki segítsen, hogy kell megműteni?

  Az ilyen dolgokat nem megmutatni lehet, hanem csak megtanulni!


 15. 15
  Pannus írta:
  2010. április 30.

  Sziasztok, én zongora tanárt keresnék Érd közelében ha tud valaki kérem jelezze.


 16. 16
  Tanár írta:
  2010. május 8.

  Nos, a kottaolvasás a violinkulcsnál úgy van, hogy ahol a kulcs kezdődik, ott van a G hang.

  A basszuskulcsnál pedig ugyanott az F.

  Az ábécé van érvénybe mint, ahogy az a lap tetején látható.

  Örülök, hogy segíthettem.


 17. 17
  Delamo írta:
  2010. június 16.

  Szép napot kívánok!

  Hozzáértők segítségét szeretném kérni egy – a törzshangokhoz kapcsolódó – témában.
  Tudna-e számomra valaki egy (vagy több) olyan forrást javasolni, ahol a C-dúr skála egyes hangjait – C D E F G A H C- ÖNÁLLÓAN tartalmazó stúdió minőségű CD-t tudnék vásárolni, vagy fájlként letölteni azokat?
  (A normál zenei “A” hanghoz “hozzájutottam már.)

  Előre is köszönöm a segítséget!


 18. 18
  Yoko írta:
  2010. június 16.

  Hm. Vannak kulonbozo programok MIDI file-ok normalis minosegu lejatszasahoz, most nem jut az eszembe hogy givjak ezt a filyamatot, a lenyeg hogy ott hasznalnak hangszerenkent es hangonkent jo minosegu hangmintakat. MIDI sampling vagy mi. Keress olyat hogy piano sample pl.


 19. 19
  Lyrycs írta:
  2010. december 18.

  Az igaz hogy sokan nehéznek vélik a kottaolvasát, de igazából elég egyszerű :) a dinamikai jelzéseket , sebbesség ilyesmit sem nehéz megjegyezni azoknak akik átélik a dalt és ehez nemis kell sokat tudni, bár azoknak nehezbb lehet akikcsak megtanulják, eltátszák és KÉSZ… hajrá :P


 20. 20
  fakotiti írta:
  2011. január 12.

  Nem olyan nehéz kottát olvasni, illetve megéretni és megtanulni. Ha valaki komolyan megakad és fel akarná adni, javaslom – ha már semmi leírás nem segít – kressen személyesen egy hozzáértőt, aki egyszer elmagyarázza. Persze sokat kell gyakorolni ahhoz, hogy tudás legyen belőle és élvezzük a játékot. A dinamika, a tempó sem bonyolult. De az egésznek, kottaolvasásnak illetve hangszeren játszásnak, tehát a zenélésnek szerintem egyetlen titka van: ÉREZNI kell a zenét. A kottában sok minden csak segítség – pl feltüntetett dinamika. Nekem egyszer azt mondta egy zongora-orgonaművész, hogy ha játszok egy darabot vagy művet akkor, abban a pillanatban az az enyém. Úgy kell játszanom ahogy érzem, ahogy én átélem, amit nekem jelent. Akkor lesz varázslatos és más mint ahogy bárki más játszaná. Érdemes küzdeni a tanulással, mert sokkal többet ad a zene ha “én” játszom mint a “csak” hallgatom. Sok sikert minenkinek, és HAJRÁ!


 21. 21
  Marci írta:
  2011. február 4.

  Sziasztok!

  Szívesen segítek, ha valakinek kottaolvasással, billentyűs hangszerrel kapcsolatos kérdése van. Nem olyan bonyolult dolgok ezek :)

  Keressetek bátran :)

  Marci


 22. 22
  Attila írta:
  2011. február 6.

  Szia Marci tudnal segiteni elindulni kotta olvasassal? Most keszulok szintit venni, lore is koszonom


 23. 23
  attila csoka írta:
  2011. február 25.

  a kotta olvasashoz es a zenehez nem kell semme mas csak tanulni.Ha nem ulszle es nem gyakarolsz akkor mind egy. A tudas a hatalom.Mikor mar erted is amit csinalsz sajat magadnak betudod bizonnyittani,hogy kepes vagyok meg tanulni.Ha nem is profi modon de tudom.Az egy nagyszeru erzes.Igy vagyok en.
  Sok sikert.Hajra.A tudas nemkerul penzbe csak lekell
  ulni es foglalkozni kell vele.


 24. 24
  bzs írta:
  2011. március 19.

  Sziasztok!

  Marci, hogy vehetnem fel veled a kapcsolatot?
  Koszi!

  B.


 25. 25
  Gubb írta:
  2011. május 14.

  Én azt szeretném megtudni, létezik-e “balkezes” szintetizátor/zongora, olyan, amelyiken a megszokotthoz képest fordítva (tükrözve) vannak a hangbillentyűk (nemcsak baloldalt a legmagasabbak, hanem a fekete billentyűk is tükrözve vannak). Érdekes lenne egy ilyenen is játszani.


 26. 26
  norbi írta:
  2011. június 28.

  Sziasztok! a kérdésem a következő lenne:szintizni tanulok és már eljutottam odáig hogy az akkord megy az alaphangal,viszont nagyon sok zenésznél azt látom hogy nem a dallamot játszák,hanem a kiséretet, és erre még nem jöttem rá, hogy ez hogy épül fel. a válaszokat előre is köszönöm!


 27. 27
  Mimush írta:
  2011. augusztus 11.

  Sziaszooook!
  Tudom, hogy nagyon nem ide tartozik a kérésem, de aki tud, pls segítsen..:$
  Most kezdeném eltanulni Rachmaninov zongora concertoját (c-moll), a kérésem pedig az lenne, hogy akinek megvan a kotta, legyenszíves elküldeni, vagy e-mailben, vagy akár postán…:)) nagyonnagyonnnnnagyon megköszönném..^^ (nem partitura kell, de az is megfelel:)
  ja az e-mailem: ***
  ha valaki tud segíteni, írjon egy e-mailt, ott leírom a címem..:) nagyon köszi:)
  Mimy 15L


 28. 28
  Szerkesztő írta:
  2011. augusztus 12.

  Kedves Mimy!

  Ez nem az a hely, ami teret ad az illegális kottaforgalomnak. Ha kell egy kotta, vásárold meg egy boltban, vagy akár webshopban.


Hozzászólás írása

You must be logged in to post a comment.