Kotta – Ritmika (2. lecke)

Témakör: | Hozzászólás: 17 darab

A dallamok megléte, kitalálása megkövetelte azok lejegyzését, ami már elég régi időkre is visszavezethető. Ezek történelmi részével most nem kívánok foglalkozni. A mai, Magyarországon is kialakult formát mutatnám be. Kezdjük először a ritmika lejegyzésével.

Ritmika

Ezzel a hangok időbeli tulajdonságait fejezhetjük ki. A hangok hossza a zenében általában egyszerű arányokkal megadható. Nézzük is meg, milyen értékű hangok vannak!

Ezt a sort is lehet tovább folytatni: harmincketted, hatvannegyed.. Az ábrán látható, hogy 1 egész 2 félből áll, 1 fél 2 negyedből, 1 egész 4 negyedből, és így tovább.. A hangok értékei azonban csak az egymáshoz való viszonyukat fejezik ki. Hogy pl. milyen hosszú 1 negyed hang, ahhoz már szükséges valamilyenfajta tempójelzés megadása is. Ilyen pl. a szöveges (általában olasz nyelven):

 

 • largo : szélesen
 • lento : lassan
 • adagio : lassan
 • andante : lépésben
 • andantino : lépegetve
 • moderato : mérsékelten
 • allegretto : kicsit vidáman
 • allegro : vidáman
 • vivace : élénken
 • presto : gyorsan

 

Ezek igazából nem tempót jelentenek, hanem az előadásban egy hangulati jellemzőt, és az határozza majd meg a tempót. Van metronómjelzés is, ami azt jelenti, hogy a jelzett hangérték a percnek hányad része, vagyis azt hányszor kell leütni 1 perc leforgása alatt. Ez már pontosan megadja a tempót. Nézzük tovább a ritmikai jelzéseket.

Összekötött hangok

Ha pl. 2 azonos magasságú hang össze van kötve, akkor az csak 1 hang. Értéke pedig az összekötött hangok összege.

 

 

Ha a hang után pont van, akkor az a hang felének az értékével megnöveli (50%-kal) a hangot. Ha 2 pont van utána, akkor további 25%-kal, vagyis az eredeti hang negyedével még pluszban megnöveli, és így tovább… Lehet akár 3 vagy 4 pont is: 

Nézzünk további speciális hangértékeket:

Mint látható, a hangokat lehet harmadolni, ötödölni, hetedelni, stb. További hangértékektől eltekintek most, mert azok már elég ritkán használatosak. Amit fontos tudni, hogy a hangérték nem a megszólalástól az elhallgatásig eltelt időt jelenti, hanem a megszólalástól a következő hang vagy jelölt szünet megszólalásáig eltelt időt. A szüneteket tulajdonképpen „néma hangoknak” lehet tekinteni. Nem kell, nem lehet leütni, de ki kell várni az idejét! Amit meg lehet tenni a hangokkal, azt a szünetekkel is. Tehát ugyanúgy lehet használni a fent leírt dolgokat. (pont a szünet után, stb.)
A szünetek jelölése:

Az ütem: egy olyan egység, amelyben bizonyos értékű hangok (és/vagy szünetek) vannak. A kottában az ütemeket egy vékony függőleges vonallal választják el. Az első hang az ütemben általában hangsúlyos, de vannak mellékhangsúlyok, és hangsúlytalan ütemrészek is. Ezeket pedig az ütemmutató határozza meg. Az egy törtszám, ami lehet a kotta legelején,
de a kottában bárhol kirakható. Továbbá megmutatja, mennyi lehet a hangok (és/vagy szünetek) értéke összesen egy ütemen belül. Sokszor azonban a szöveg vonulatából derül ki, hogy hol vannak a hangsúlyok. Fontos még tudni, hogy az átkötött (összekötött) hangokat nem hangsúlyozzuk, kivétel ez alól az, ha külön jelölve van. (a hangsúly jele a kottában: >)

Ritmikai feladatok..


17 hozzászólás

 1. 1
  Zsuzsi írta:
  2009. október 1.

  Sziasztok! Meg szeretném kérdezni, hogy zongorán le lehet-e játszani olyan összekötött hangokat, amelyek nem egy magasságban vannak. Ha igen, akkor hogyan?


 2. 2
  Szerkesztő írta:
  2009. október 1.

  Szia Zsuzsi!

  Ezt hívják legato elnevezésnek. Ugyanúgy legjátszod a hangokat, csak összekötve, folytonosan. Tehát nem szakaszosan! Ennek ellentéte például a staccato. Ami azt jelenti, hogy röviden elkapva kell a hangokat leütni. Jelölése a kottában a hang felett vagy alatt egy kis pont. A legato-t pedig azzal jelölik, hogy összekötik a hangokat.


 3. 3
  Zsuzsi írta:
  2009. október 1.

  Köszönöm szépen! Mostmár mindent értek :D


 4. 4
  Zsuzsi írta:
  2009. október 3.

  Elnézést :D Azt szeretném ,még megtudni, ha a két nem egy magasságban összekötött hang közt van még több másik hang, akkor azt miképp lehet lejátszani? Köszönöm


 5. 5
  Szerkesztő írta:
  2009. október 3.

  A legato lényege, hogy több hang össze van kötve, általában egy kisebb zenei motívum, és a játékmód az összekötött vonal eleje és vége közötti szakaszra vonatkozik. Magyarul az összes átkötött hangot összekötve kell játszani.


 6. 6
  Zsuzsi írta:
  2009. október 4.

  Tehát a közté lévőket is úgy . Értem :D Köszönöm, ismét, a segitséget !


 7. 7
  Zsuzsi írta:
  2009. október 31.

  Sziasztok! Meg szeretném kérdezni, hogy mit jelent az, ha a hangjegy alatt, vagy felett van a pont, nem pedig mellette ( utánna). Köszönöm.


 8. 8
  Ary Jonathan írta:
  2009. november 21.

  A hangjegy alatt vagy felett a pont a staccatot (röviden, elkapva játszod) jelenti.


 9. 9
  Tudatlan írta:
  2010. január 25.

  Tisztelt Szerkesztő!
  Meg szeretném kérdezni, hogy van e valami jó módszer, gyakorlás arra, hogy viszonylag ügyesen el tudjam sajátítani a partitúra olvasást?!


 10. 10
  Yoko írta:
  2010. január 28.

  Van. Alapfeltetel hogy jol tudjal olvasni (blattolni). Ha az megvan akkor kulonbozo enekkarra irt darabokat kell olvasnod open score-ban (Ahol minden szolamnak kulon vonalrendszere van) ugymint:
  – haromszolamu SAB szolamkeresztezes nelkul
  – haromszolamu STB szolamkeresztezes nelkul
  – haromszolamu SAB szolamkeresztezessel
  – haromszolamu STB szolamkeresztezessel
  – negyszolamu (SATB) szolamkeresztezes nelkul
  – negyszolamu (SATB) szolamkeresztezessel

  Mindekozben fejleszd azt is hogy valamit mas hangnemben tudj eljatszani mint amiben irva van. Termeszetesen elso ranezesre. Erre azert van szukseged hogy a transzponalo hangszereket is tudd olvasni.


 11. 11
  Pacsirta írta:
  2010. november 3.

  Mélyen Tisztelt Művész urak és Hölgyek!

  Coloratúr sopran hangfajba tartozom, de sajnos csupán másfél évet tudtam komoly hangképzéssel foglalkozni anyagi helyzetem kétségessége miatt…
  Szeretném fejleszteni magamat. Sokat éneklek naponta háromnegyedórás beénekléssel kezdek. Levegővételi problémáim vannak, valamint szeretném megérteni a Belle canto éneklési technika lényegét. Hogy megfelelően tudjak opera darabokat énekelni. Ezenfelül szolfézs tudásom is hagy maga után kívánnivalót. A kottaolvasás alapjai mennek, de a hármáshangzatokat nemigen értem, és többkeresztes dúr – mol változatokat. A többiről nem is beszélve.
  Szeretnék kérni segítséget szakirodalom kutatóanyag formájában és némi magyarázatot is ezekről.
  Köszönettel: Pacsirta


 12. 12
  Yoko írta:
  2010. november 4.

  Pacsirta!

  A szolfezs tudasodat a kottaolvasassal es a harmashangzatokkal egyutt a kovetkezo dolog rakja abszolut rendbe: Kodaly 333 olvasogyakorlat, elenekelni MINDET, majd Tegzes 7 foku olvasogyakorlatok, a diatonikus ES a kromatikus IS. En ezt kis gyakorlassal 2 ev alatt mindet elenekeltem. Ha annyit gyakorolsz mint mondod akkor te egy even belul vigan vegzel vele. Utana Back peldatar. Ha azokat is elenekled (kb 1 ev) akkor minden tekintetben kifogastalan szolfezstudasra teszel szert. A hangnemek, dur moll stb es az enekleshez valo segitseg pedig legfokepen dr. Kesztler Lorinc Zenei alapismeretek (vagy valami hasonlo) cimu konyvebol erkezhet. Nagyon fontos konyv. Ha ezek megvannak akkor nemigen lesz megvalaszolatlan kerdesed, es olyan biztos es atfogo tudasod lesz ami rengetek oromet fog okozni.


 13. 13
  Pacsirta írta:
  2010. november 10.

  Nagyon köszönöm neked a segítséget…:D
  megfogadom a tanácsaidat


 14. 14
  oláh istván írta:
  2011. március 9.

  Hogyan lehet megállapitani, hogy egy dal molban vagy durban van?


 15. 15
  Szerkesztő írta:
  2011. március 9.

  Remek kérdés : )

  Nem minden esetben működik az alábbi technika, de legtöbbször megállja a helyét. Először is megnézed, milyen előjegyzésben írodott a nóta. Például 3#, 2b, stb.. Ebből 2 eredményt kapsz. Itt viszont el kell dönteni, hogy moll vagy dúr hangnemben íródott. Ennek módja az, hogy a dal befejezésének utolsó hangját megnézed. Ez a hang dúr esetében a dúr hangnem hangjára, moll esetében pedig a moll hangnem hangjára zárja le a zenei alkotást.


 16. 16
  Rozi írta:
  2011. május 30.

  Nagyon kezdő vagyok és nem valami fényesen vagyok kitűnő a kottaolvasásban. Valaki segítene?


 17. 17
  pisti írta:
  2011. augusztus 15.

  sziasztok!
  szeretném kezdeni hogy hogy kezdjem a tanitást gyerekeknél mert még csak 2. osztályos vagyok zongorában de abba ahgytam és szeretném ha tudnék segiteni másoknak elsajátitani az alapokat


Hozzászólás írása

You must be logged in to post a comment.