Módosító jelek (7. lecke)

Témakör: | Hozzászólás: 38 darab

Korábbi leckénél láthattuk, hogy a fehér billentyűkön (törzshangok) kivül feketék is találhatóak egy zongorán. A módosító jelek, mint ahogy az a nevükből is következik a törzshangok, illetve szolmizációs hangok módosítására szolgálnak. A hangokat fel lehet emelni és le lehet szállítani fél hanggal. Ekkor egy módosított hangot kapunk, melynek elnevezése a hang + egy végződés. A módosításokat több lépcsőben is el lehet végezni, így léteznek többszörösen módosított hangok is.

3 féle módosító jel létezik:

 • Kereszt: felemeli az adott hangot fél hanggal. A végződés minden esetben ISZ, melyet a hang neve után kell mondani. Pl. ha egy F hang előtt keresztet látunk a kottában, akkor a hang neve FISZ lesz. Ha 2 kereszt van az F hang előtt, akkor a hang neve FISZISZ (a dupla keresztet x-szel szokás jelölni). Tehát dupla felemelés esetén a végződés duplázódik, tripla esetén triplázódik, és így tovább, azonban már a dupla módosítás is ritka.
 • Bé: leszállítja a hangokat fél hanggal. A végződés a magyar nyelvtan szabályainak megfelelően magánhangzó esetén SZ, mássalhangzó esetén ESZ. Egyetlen kivétel van, a H hang. Ha leszállítjuk fél hanggal, nem HESZ lesz a neve, hanem B (ejtsd: bé). Dupla leszállítás esetén értelemszerűen duplázódik a végződés a kereszthez hasonlóan az ábrán látható módon. Ha a H hang előtt kettő bé van, akkor a neve BEBÉ.

.

 • Feloldó jel: a korábban bével vagy kereszttel módosított hangot feloldja. A végződés törlődik. Értelemszerűen 1 feloldó jel csak egyszeresen oldja fel a hangot, ha már duplán van módosítva, annak teljes feloldásához két feloldó jel szükséges.

A módosító jelek fontos szabálya

Ha a módosító jel a sor elején van (ezt hívjuk előjegyzésnek), akkor az egész sorra, ha pedig egy ütemen belül helyezkedik el (ilyet látunk a fenti képeken), akkor csak azon az ütemen belül az utána következő hangokra vonatkozik.

Érdekesség: angol nyelvterületen használt kották esetén nincsen H hang, ott azt egy sima B-vel szokás jelölni, a leszállított B hang jelölése pedig B + a felső indexben egy ki bé módosító jel, ahogy az a fenti ábrán is látszik.


38 hozzászólás

 1. 1
  Dóri írta:
  2009. április 28.

  Sziasztok!
  Ha az E hang előtt KERESZT van, akkor az F-nek számít?
  Fél hang felemelés…van itt egy kottám, amiben ilyen van.

  Köszi,
  Dóri


 2. 2
  Szerkesztő írta:
  2009. április 28.

  Szia Dóri!

  NEM! Próbálj picit gondolkodni. Mit csinál a kereszt? Felemeli az adott hangot fél hanggal, és kap egy végződést. Az F hang micsoda? Az nem felemelt, hanem törzshang, tehát nem keverendő össze a kettő. A kérdésedre a választ te magad is kitalálhatod. Ha az E hangot felemeljük, akkor EISZ hangot kapunk. Az más kérdés, hogy zongorán, vagy gitáron (nem tudom, milyen hangszeren játszol) tulajdonképpen ugyanazt a hangot szólaltatod meg, mintha F lenne, de az elnevezés más.


 3. 3
  Ági írta:
  2009. június 17.

  Sziasztok!

  Ha a H hang előtt kereszt van, akkor a C billentyűt kell ezalatt érteni?

  Köszi: Ági


 4. 4
  Szerkesztő írta:
  2009. június 17.

  Szia Ági!

  Ha a H hang előtt kereszt van, akkor a hang neve HISZ lesz. Természetesen az arra adatott hangszerek esetén a “c” hangot kell megszólaltatni. Pl. zongora, gitár, stb. Ugyanakkor más (kisebb) a frekvenciája egy HISZ hangnak, mint egy C-nek, amit egy átlagos emberi fül, lehet nem is érzékel. Viszont művészek meghallják, és az arra alkalmas hangszeren külön is szólaltatják meg a 2 hangot. Pl. hegedű..


 5. 5
  judit írta:
  2009. július 1.

  én annyit szeretnék kérdezni h akukusztikus gitáron az esz hangot hanyadik hur hanyadik érintöben kell legofni?
  kszi


 6. 6
  Szerkesztő írta:
  2009. július 1.

  Szia Judit!

  Mivel az E hangból származik úgy, hogy fél hanggal leszállítjuk, így pontosan az E hang előtti bundot kell lefogni.


 7. 7
  judit írta:
  2009. július 1.

  kszönöm de még azt szeretném kérdezni h ha b előjegyzés van akkor mindig ezt kell csinálni? hogy a hang -amiböl származik- elötti bundod kell lefogni?


 8. 8
  Szerkesztő írta:
  2009. július 1.

  A leírásban olvasható, hogy a b módosító jel mindig leszállítva az adott hangot fél hanggal. Ez a rendeltetése. Ebből következik a válasz a kérdésedre.


 9. 9
  Haderadi írta:
  2009. augusztus 17.

  Már bocsánat, de a klasszikus zenei gyakorlatban a kétszeres módosítójelek feloldása is a feloldójellel történik. Ha kétszeres módosítást egyszeres követ, akkor egyszerűen az egyszerest írják ki. A kottapélda negyedik ütemének második hangja ezért H, az ötödik ütem második hangja pedig G. Olyan, hogy két feloldójel kellene, egyszerűen nincs. Általános szabály, hogy a módosítójel abszolút módon jelöli a módosítás végeredményét. Ha G előtt egy bé van, akkor az mindig Gesz, ha bebé, akkor mindig Geszesz, ha feloldójel, akkor mindig G. Ennyi.


 10. 10
  Yoko írta:
  2009. október 11.

  Haderadi irasa nyoman azon kivul hogy igaza van azt szeretnem mondani hogy akik ezt tanuljak – tehat meg nem tudjak – azoknak preciz pontos informaciora van szukseguk, kulonben elbizonytalanodnak ez osszezavarodnak. Haderadri augusztus 17-en irt, ma pedig oktober 11. van. Ennyi ido alatt mar kijavithattak volna a hibat! Vegyek le a hibas kottareszletet es tegyenek fel egy helyeset. Segitek ha szukseg van ra, csak csinaljuk mar!


 11. 11
  Yoko írta:
  2009. október 11.

  Ezen kivul fontos lenne azt is megjegyezni, hogy az elojegyzes minden oktavon belul ertelmezendo, azaz egy kereszt az F vonalan egy masik oktavban levo F-et is Fisz-sze valtoztat. Ezzel szemben egy modosito jel szigoruan csak abban az oktavban teszi ezt amelyikben kitettek, tehat pl egy kereszt egy G hang elott nem valtoztat megy egy egy oktavval feljebbi G hangot.


 12. 12
  Milly írta:
  2009. november 18.

  Ha például van ##-es előjegyzésem, (amikor a D’ helyén van a dó) és van pl egy # módosítójelem mi történik? Leírnád légyszíves nekem ilyenkor a skála hangjait?
  Vagy ilyen eset nincs is??
  Előre is nagyon szépen köszönöm a választ.


 13. 13
  Szerkesztő írta:
  2009. november 18.

  Ezt nem igazán értem. 2 keresztes az előjegyzés, addig ok. Ha valahol van egy kereszt a kottán belül, akkor értelemszerűen fel kell azt a hangot emelni fél hanggal.


 14. 14
  Milly írta:
  2009. november 18.

  Ja értem! Azért köszönöm.
  Most a kérdésem csak az lenne, hogy ha van mondjuk # előjegyzés akkor a dó a G’ helyére kerül. És akkor minden szolmizációs hang eggyel feljebb csúszik? Tehát a ré is az A helyén lesz?


 15. 15
  Szerkesztő írta:
  2009. november 18.

  Értelemszerűen mennek akkor a szolmizációs hangok is, igen. De a C-hez képest nem eggyel csúszik fel. De valóban az A lesz a ré.


 16. 16
  Benyó papa írta:
  2010. január 17.

  Tisztelt Szerkesztő úr!
  Hogy bírod? Minden elismerésem a tiéd!
  Ja, gratula! Csodálatos, egyszerű érthető az oldal!
  Az tényleg jó lenne,ha a feladatok megoldását is közölnéd,ha időd engedi! További jó munkát!


 17. 17
  barbííí írta:
  2010. március 1.

  nem ha # van az E előtt akkor az eisz-lessz:D


 18. 18
  barbííí írta:
  2010. március 1.

  bocsi elkéstem:)


 19. 19
  barbííí írta:
  2010. március 1.

  egyébként hnap felvételizek a zeneművészetibe.és tök jó az oldal grat!


 20. 20
  Attila írta:
  2010. szeptember 5.

  Németországban más hangneveket használnak?
  Ugy tudtam a zenei elnevezések nemzetköziek.
  Egy német Wikipédia oldalon találtam, hogy a leszállitott B hangot(ami nálunk Bebé)ott
  Heszesz-nek hivják.
  Tehát most melyik a helyes?
  Vagy a “Bebé” hang csak magyar?


 21. 21
  Szerkesztő írta:
  2010. szeptember 6.

  A “Bebé” egyértelműen egy magyar elnevezés, a kottában láthatod, hogy a B hang mellett 2bé módosító jel van, az pedig a nemzetközi jelölés. Amerikai kottákban a módosítatlan H hang sem létezik, mert ott simán B-nek jelölik, ezért innen ered a módosított neve nálunk. Kíváncsi lennék arra a német wikipedia-ra, linkeld be.


 22. 22
  Yoko írta:
  2010. szeptember 6.

  A magyar ‘h’ hangnak az eredeti neve ‘h’, meg nemetul is, Bach-tol ered. Az eredeti b hang (a-tol felhang tavolsagra) nem volt franko egy c-dur skalahoz, jobban esett egy masik verzio felhanggal megemelve. Mivel az abc betui a-g-ig voltak hasznalva, az uj hang megkapta a kovetkezo betut, a ‘h’-t. Ezert van ‘h’ is meg ‘b’ is. Kesobb ugyanezt a mokat bevetettek az osszes tobbi hangnal ugy hogy amikor a leszallitott verzio kellett akkor kicsi b-t tettek ele (nahat, a be elojegyzes) amikor meg az eredeti hang kellett akkor meg kicsi h-t (nahat, a feloldo jel).

  Amugy kb ugyan ebben az idoben JS Bachnak es par tanitvanyanak volt egy masik hangja is, az ‘i’, asszem valahol az f kornyeken. Ugy emlekszem az e es a fesz az nem pontosan ugyan az volt nekik. Akkoriban a postakurtok erre az ‘i’ hangra voltak behangolva.

  A nemetek valoszinuleg azert hasznalnak heszt, hogy hogy szabvanyos legyen a hang nevenek eloallitasa. Ha a g leszallitva gesz akkor a h leszallitva hesz. A heszeszt azt ketlem. Wikipediaval vigyazni kell, rettetetesen pontatlan (volt) a zeneben.
  Ugyanezert van angolszasz orszagokban B es B-flat. Ha mar egyszer B-nek hivjak es tartani akarjak magukat az elnevezesi szokasokhoz akkor G -> Gb es B -> Bb. Hat ennyi.


 23. 23
  Attila írta:
  2010. szeptember 6.

  Én is csodálkoztam a “Heses” hangon – és mivel egy gitárforumon is találkoztam vele -utánakerestem :

  http://de.wikipedia.org/wiki/Versetzungszeichen

  érdekes hogy ök is B-t mondanak a leszállitott H-ra.
  De a duplán leszállitott H-ra Heset mondanak?
  Ki érti ezt?

  Vagy valaki “amatör” csinált egy Vikipédia-oldalt ,és mindenki átveszi onnan???
  Üdv mindenkinek.


 24. 24
  Szerkesztő írta:
  2010. szeptember 7.

  Ez valóban, tényleg érdekes. Szerintem tudják, hogy a H leszállítva B, de nem tudják, hogyan kettőzzék meg, ha duplán van leszállítva, ezért tudatlanságból odaírták a Heses-t. Ez persze nem tudományos magyarázat, csak egy tipp. Ha ennyire foglalkoztat, és van rá időd, felveheted a kapcsolatot a szerkesztővel, és rákérdezhetsz, hogy miért azt írta oda. Egyelőre nekem is valótlannak tűnik a Heses hang kiléte.

  Yoko-nak ismét köszönjük a részletes választ, és magyarázatot!


 25. 25
  Yoko írta:
  2010. szeptember 7.

  Ja a DUPLAN leszallitott! Igy mar ertheto. A ketszer leszallitott h logikusan heszesz lenne nem? H – be – heszesz vagy h – be – bebe. Vagy h- hesz – heszesz. Ezekbol lehet valasztani. :) Nekem mindegy csak legyen kovetkezetes. Persze ez nem azon mulik hogy en mit gondolok.
  A wikipediaval mar egy csomot vitatkoztam, mindig az volt a valaszuk hogy akkor javitsam ki en. Inkabb megtanultam hogy nem megbizhato. Szakmai kerdesekben szakemberekre es altaluk irt szakkonyvekre kell hallgatni nem “gyertek mindenki csinalja egyutt” enciklopediakra.


 26. 26
  Attila írta:
  2010. szeptember 11.

  Sziasztok,én vagyok ismét.
  A következöket másoltam ki a Brokhaus(Lexikonsorozat)
  linkjéböl.

  “Das Doppelkreuz (x ) erhöht eine Note um zwei Halbtöne, und es wird die Silbe “isis” an den Notennamen angehängt, das Doppel-b (bb) erniedrigt eine Note um zwei Halbtöne und es wird die Silbe “eses” an den Notennamen angehängt (Ausnahme: ases und heses).
  Musiklehre Online”

  Tehát itt Németországban a dupla b elöjelnél
  Ases-t és Heses-t mondanak.

  Hogy miért érdekel a téma ennyire?
  Mert Németországban élek – és zenetanár(hegedü) vagyok!
  Ezekszerint én évekig “rosszul tanitottam” ezt a témakört.Juj de ciki……

  De hát nem gondoltam volna hogy eltéres van a magyar és a német metodus között.
  Ezek szerint ha egy magyar zenész “Bebé-t” mond,
  más zenészek néznek rá mint az a bizonyos borjú
  az újkapura:)


 27. 27
  Csimpi írta:
  2010. október 2.

  Sziasztok!

  A sor elején lévő módosító jel az adott hang alsó és felső hangjára is vonatkozik?
  (én eddig úgy gondoltam, hogy nem , de találkoztam egy olyan kottával ahol ez a megdőlt)


 28. 28
  Yoko írta:
  2010. október 4.

  Csimpi, mi az hogy ” az adott hang also es felso hangjara”? Arra gontolsz hogy a tobbi oktavban levol ugyanolyan hangra?
  Olyan nincs hogy sor elejen levo modosito jel. Azt elojegyzesnek hivjuk es kategorikusan elkulunitjuk a modositojeltol mert teljesen mast csinalnak.

  Az elojegyzes a sor elejen van es azt mutatja meg hogy milyen hangok vannak a skalankban. Magyarul hogy hol van a do (es nem azt hogy mi a hangnem). Ha az elojegyzes 1 kereszt akkor az a galaxis osszes f hangjat fisz-re valtoztatja, minden oktavban, nem csak azon a vonalon ahol maga a kereszt van. Ez normalisan a darab vegeig ervenyben van. Ez alol egyetlen egy kivetel van, amikor uj elojegyzest mutatunk be, modjuk ket keresztet. Onnantol kezdve fisz es cisz amig vege nincs a darabnak vagy amig mast nem mondunk.

  Ezzel szemben a modosito jel egy egyszeri kivetel. Kizarolag azokat a hangokat erinti amik a vele azonos vonalrendszerben azonos vonalon vagy vonalkozben vannak a modosito jel utan. Mas oktavokban nem modosit. Csak abban az utemben van ervenyben amelyikben kitesszuk. Az utemvonal rorli es NEM kell feloldani a kovetkezo utemben sem mas oktavokban.


 29. 29
  Czimmer Gergely írta:
  2010. december 12.

  Sziasztok Gergő vagyok!

  Az lenne a kérdésem az előjegyzésekkel kapcsolatban, hogy ha kettőt írnék le belőle, (pl:a #-ból) az elsőhöz képest hova kell írni a másodikat és a harmadikat?


 30. 30
  Szerkesztő írta:
  2010. december 13.

  A választ ezen az oldalon találod meg: http://www.zeneiskolam.hu/zeneora/keresztes-dur-skalak-2-resz.zeneiskola Adott, hogy hány keresztnél melyik hangokat kell módosítani. 2 keresztnél például az F és C hangot kell felemelni, így lesz Fisz és Cisz. Üdv.


 31. 31
  zamat írta:
  2011. január 3.

  Ha jól értem ez a H-B kérdés elsősorban magyar különcködésről szól. Kicsi ország vagyunk ahhoz, hogy a mi kottáink terjedjenek el, ma a világháló korában. Nem lenne logikusabb egy nemzetközi, egységes jelölés és megnevezés? Mert a többi hangot minden nyelven ugyanúgy olvassák (legalábbis azt hiszem)…

  A másik kérdeésem pedig az, hogy a do-re-mi… hangokat is lehet felemelni illetve leszállítani? Ha lehet az hogy történik?


 32. 32
  Yoko írta:
  2011. január 3.

  A H-B kerdes az nem egyedi kulonckodes. Sok orszag ugy hivja oket mint mi. Az hogy a H-t B-nek hivjak az csak egy angolszasz “botlas”. :) Ha Bach-nak jo volt a H akkor nekem is jo lesz.

  Szolfezs:
  C durban:
  C# – DI
  D# – RI
  F# – FI
  G#- SZI
  B – TA

  Ami nagyon fontos az a FI meg a TA. Ha azokat tudod, akkor tudsz dominansba/szubdominansba modulalni illetve az osszes modban tudsz szolmizalni.


 33. 33
  emily írta:
  2011. február 6.

  4 b-él melyik 4 b-s hangot kell lefogni a zongorán?


 34. 34
  96anna írta:
  2011. március 23.

  Szia!Azt szeretném kérdezni, hogy ha mind a hét kereszt v. bé ki van téve akkor az előjegyzésben milyen sorrendben kell őket kiírni?


 35. 35
  Blanka írta:
  2011. július 4.

  Ha kettő b van az milyen ?


 36. 36
  oximoron írta:
  2011. július 25.

  Ha jól értem, akkor magyar kottában a a fél hanggal leszállított “H” a “B”,viszont az angol nyelvterületen nincs “H” hang, hanem helyette van “B”.Ezek szerint a “B” és “B” hang között fél hang van attól függően, hogy milyen kottát nézünk. Nem?


 37. 37
  rÉka írta:
  2011. szeptember 20.

  a Zeneiskola 3.-4. sárga könyvben a 11. oldalon a 10. J.S.Bach c-dúr prelúdium-nak a 3. sorában az f kucs 1. hangja fölött van 1 kereszt és fölötte 1 jel, az mit jelent?


 38. 38
  zsófi írta:
  2011. szeptember 21.

  Egy keresztnél mi a dó?????


Hozzászólás írása

You must be logged in to post a comment.