Violinkulcs, vagy G-kulcs (4. lecke)

Témakör: | Hozzászólás: 5 darab

A második vonalról kezdjük el rajzolni a következőképpen:

Azért hívják G-kulcsnak, mert az (egyvonalas) G hang helyét jelöli a kottában, ami a második vonalon van (ahonnan kezdjük a kulcs írását). Az ábrán tehát a G hang látható.

*

Az abc-s hangok sorrendjét ismerve, innen már ki tudjuk számolni a többi hang helyét.

Értelemszerűen a sor végén levő C után újra D E stb. hangok jönnek, illetve a sor elején látható C hang előtt is H van, és így tovább. Ezek jelöléséhez, ha szükséges, pótvonal írható.

Megfigyelhető, hogy a hangjegyek szárai fel és lefelé is vannak húzva. Erre a szabály az, hogyha a hang a harmadik vonal alatt van, akkor felfelé, ha a harmadik vonal felett van, akkor lefelé húzzuk a szárát. Harmadik vonalon pedig tetszőlegesen eldönthető. Kivétel az, ha egy kulcsban több szólamot akarunk lejegyezni. Ezt a formát minden kulcsban így kell alkalmazni!

Nézzük meg, hogy a betűs kottánál leírt dal hogy néz ki vonalas kottában, abc-s hangnevekkel (C dúr skálában):


5 hozzászólás

 1. 1
  Hetti írta:
  2010. január 23.

  Nemrég kaptam gitárt születésnapomra és nem értem, hogy az abs-s hangokat hogyan lehet lejátszani rajta… Persze, fél-hangok, húr lefogás stb… Elmagyarázná valaki?


 2. 2
  Szerkesztő írta:
  2010. január 24.

  Kedves Hetti!

  Gondolom 6 húros a gitárod. Minden bund fél hangnyi távolságot jelöl, és a húrok behangolása a mélytől a magasig, vagyis a vastag húrtól a vékonyig a következő: E – A – D – G – H – E


 3. 3
  Lacee1969 írta:
  2010. február 16.

  azért nem pontosan félhangot, mert nem minden hangnak van fél hangja! mert ha minden hangnak lenne félhangja akkor nem jönne ki a 12. bundra az oktáv :)


 4. 4
  Szerkesztő írta:
  2010. február 17.

  Mi az, hogy nem minden hangnak van félhangja? Ez értelmetlen mondat. Válaszomban a fél hang távolságot jelöl. A zenében egyébként mást nem is jelenthet! Te gondolom módosított hangokra gondoltál. Minden hangnak viszont végtelen sok módosított változata létezik.


 5. 5
  NagyPanka írta:
  2011. március 3.

  Ajánlatos ezeket mind megtanulni!!!
  mert még egyszer lehet, hogy hasznodra válhatnak!!!


Hozzászólás írása

You must be logged in to post a comment.